Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Knivsta familjecentral

- en mötesplats för blivande föräldrar och barnfamiljer

Här hittar du information om Knivsta familjecentral och öppna förskolan Fröhuset. Vår verksamhet vänder sig till blivande föräldrar och föräldrar med barn i åldern 0–6 år som inte har förskoleplats. Det är frivilligt, gratis och öppet för alla familjer att söka sig till de olika enheterna som utgör Knivsta familjecentral.

Adress: Kapellvägen 4, 741 30 Knivsta, telefon: 018-34 72 26

Välkommen till oss!

Knivsta familjecentral

Knivsta familjecentral är en mötesplats där du kan knyta kontakter, hämta kunskap samt få råd och stöd i föräldrarollen. På familjecentralen finns barnmorskemottagning, barnavårdscentral, öppen förskola, rådgivning och stöd från socialtjänsten, diakon och präst från Svenska kyrkan samt öppna förskolan Fröhuset. Vi erbjuder förebyggande hälsovård, hälsoundersökningar och föräldragrupper under graviditet och barnets första fem år. Läs mer om Knivsta familjecentral här

Öppna förskolan Fröhuset

Fröhuset är en del i Knivsta familjecentral och är en mötesplats för familjer med barn 0-5 år. Här har du och ditt barn möjlighet att träffa andra föräldrar och barn. Du kan också gå kurser hos oss och lära dig om exempelvis hjärt-/lungräddning och spädbarnsmassage. Läs mer om öppna förskolan Fröhuset och vad du kan göra här

Här hittar du våra planerade öppettider och aktiviteter. Det här är ett grundschema och avvikelser kan förekomma. Gå in på terminsplanering, på facebook.

Måndag

  • Klockan 9-12: Öppen förskola för barn 0 - 6 år

Tisdag

Stängt.

Onsdag

  • Klockan 9.00 - 11.30: Krypklubb för barn 9 - 18 månader
  • Klockan 12.30 - 15.00: Öppen förskola för barn 0 - 6 år

Torsdag

  • Klockan 9.00 - 10.00: Vagnpromenad
  • Klockan 10.15 - 12.00: Babycafé för barn 0 - 9 månader

Fredag

Stängt.

Öppna förskolan Fröhuset finns på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Håll dig uppdaterad via Fröhusets kalendarium

Under sommaren arrangerar Familjecentralen två dagläger. Under lägren bjuds på olika aktiviteter, som sång, lek, kanotpaddling, korv/hamburgergrillning, pyssel och annat skoj.

Lägren är för dig som har barn 0-6 år. Begränsat antal platser - du behöver ansöka för att få en plats på lägret.

För vem? Lägret är för dig som är ensamstående, har det ekonomiskt svårt med barn i ålder 0-6 år. Det riktar sig också till dig som är ny i Sverige eller bott här ett tag med barn i ålder 0-6 år. Övriga familjer med barn 0-6 år. Främst riktad till barn i ålder från 2 år men yngre syskon är också välkomna.

Läs mer och ansök här:

Dagläger vid S:ta Birgittakyrkan onsdag 19 juni (anmäl dig senast 14 juni)

Dagläger vid Eda lägergård onsdag 14 augusti (anmäl dig senast 9 augusti)

För dig med baby 0-9 månader. På torsdagsförmiddagar träffas vi för promenad, temasamtal och gemenskap.

Vagnspromenaden är mellan klockan 9 och 10. Mellan 10.15 och 12.00 träffas vi inne, har sångstund och samtalar. Fika till självkostnadspris 30 kronor (betalas kontant).

Håll dig uppdaterad om varje träff via Fröhusets kalendarium och vår Facebook-sida Länk till annan webbplats.

Läs mer och se schemat för träffarna Pdf, 177.9 kB.

För dig med barn som ör mellan 9 och 18 månader. På onsdagsförmiddagar träffas vi inomhus för fika, temasamtal och gemenskap. Fika till självkostnadspris 30 kronor (betalas kontant).

Håll dig uppdaterad om varje träff via Fröhusets kalendarium och vår Facebook-sida Länk till annan webbplats.

Läs mer och se schemat för träffarna Pdf, 192.8 kB.

Har du barn 0-6 år? På förmiddagarna måndagar och onsdagar är du välkommen till öppna förskolan på Fröhuset. Kom och fika, träffas och samtala! Under denvarmare årstiden är vi ibland utomhus. Klockan 10.00 är det sångstund. Fika till självkostnadspris 30 kronor (betalas kontant).

Varje träff har ett tema med olika inbjudna personer, som familjebehandlare, logoped, musiker och andra professioner.

Läs mer och se schemat för måndagsträffarna Pdf, 199.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Läs mer och se schemat för onsdagsträffarna Pdf, 180 kB, öppnas i nytt fönster.

Håll dig uppdaterad om varje träff via Fröhusets kalendarium och vår Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du gå på kurs i spädbarnsmassage?

Caroline och Marie är instruktör i spädbarnsmassage. Utbildade genom IAIM, international association of infant massage. Ni kan anmäla er till massagekurs. Under kursen visar Caroline eller Marie er på en docka hur ni kan massera ert barn, ni följer sedan efter och gör på ert barn. Spädbarnsmassage ger dig och ditt barn en upplevelse av närhet, glädje och kommunikation. Det ger dig och ditt barn möjlighet att fördjupa och utveckla er relation, ert samspel.

Massagen är ingen behandling utan en stunds välbefinnande för er båda. Det har dock visat sig att vissa delar av spädbarnsmassagen kan ha terapeutiska effekter. Särskilt magmassagen, som om den utförs regelbundet och förebyggande kan lindra magknip och magbesvär. Det kan även bidra till bättre sovvanor och bättre blodcirkulation och ökad kroppsmedvetenhet.

Antalet platser på kursen är begränsad, ditt barn bör helst vara 2,5-5 månader vid kursstart för att bäst tillgodogöra sig kursinnehållet. Kursen är uppdelad på 4 tillfällen, max 6-7 deltagare/grupp. Klockan 13.30-15 på måndagar. Du ska kunna komma på alla tillfällen. Intresseanmälan till carolin.angman@knivsta.se. Grupper startas när grupper blir fulla.

Anmäl intresse för spädbarnsmassage via vårt formulär här

Är du förälder med psykisk ohälsa eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF)? Du är inte ensam.

Trygghet ur stöd är en studiecirkel för dig som är förälder till barn 0-18 år, där du som förälder har psykisk ohälsa och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (behöver inte vara diagnostiserad).

Träffarna går ut på att få träffa andra och byta erfarenheter. Varje träff är två timmar och utgår från ett tema med fakta, film och samtal plus äta lunch tillsammans.

Det är en liten grupp med max 7 deltagare. Spädbarn innan de kan krypa iväg är välkomna.

Läs mer och anmäl ditt intresse för att vara med i gruppen i vår

Vår kurs i HLR - första hjälpen i hjärt-lungräddning till barn - vänder sig till dig som vill veta hur du ska ta hand om barn med andnings- och/eller hjärtstopp. Inga förkunskaper krävs.

I kursen ingår mycket praktisk övning och vi rekommenderar därför oömma kläder. Utbildningen är kostnadsfri och omfattar 3 timmar exklusive raster.

Vi lägger upp datum för kursen så fort vi vet när och om HLR-kurs för barn kan erbjudas under våren.

Intresseanmäl dig eller vänd dig med frågor till carolin.angman@knivsta.se. Du kan bara anmäla en person åt gången för att så många familjer som möjligt ska få ta del av kursen.

Öppna förskolan Fröhuset får regelbundna besök av musiker/pedagog och präst från Svenska kyrkan i Knivsta. Du kan ställa frågor och samtala kring familjeliv, parrelation och vardagen med Anna och Elisabet. Smått och gott, allt mellan himmel och jord.

Håll dig uppdaterad om varje träff via Fröhusets kalendarium och vår Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppna förskolan Fröhuset får regelbundna besök av barnhälsovårdssjuksköterska från BHV Knivsta vårdcentral. Du kan ställa frågor om ditt barns hälsa och utveckling som du funderar på mellan dina besök till den egna barnhälsovårdssjuksköterskan.

Håll dig uppdaterad om varje träff via Fröhusets kalendarium och vår Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppna förskolan Fröhuset får regelbundna besök av barnmorska - vid vissa tillfällen från Knivsta barnmorskemottagning, och vid andra tillfällen från Sinnligt barnmorskemottagning.

Håll dig uppdaterad om varje träff via Fröhusets kalendarium och vår Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Knivsta kommun erbjuds alla föräldrar med barn i åldern 3-12 år att gå COPE Föräldrastödsprogram. Med vägledning av kursledare lär du dig strategier för att hantera vardagen på ett smidigare sätt.

Vårens kurs är för föräldrar med barn 3 - 12 år och börjar 1 mars.

Vid 7-10 tillfällen träffas ni under ledning av utbildade kursledare antingen fysiskt eller digitalt. Träffarna tar upp olika teman som man har användning av i föräldrarollen. Kursen är kostnadsfri.

Det är bra om båda föräldrarna kan delta. Om du är ensamstående får du gärna ta med dig en annan familjemedlem eller vän. Vid behov kan vi erbjuda barnpassning under kurstillfällena. Visa kursomgångar är även digitala.

Läs mer om COPE och anmäl dig

Dietist, tandhygienist, logoped och specialpedagog besöker Fröhusets öppna förskola vid olika tillfällen under året.

Dietist kommer till Fröhuset och pratar barnmat och kost för det växande barnet. Tandhygienist besöker oss för att prata munhälsa vid ett antal tillfällen och logoped och specialpedagog kommer till oss för att prata språk och samspel för de minsta barnen - hur du som förälder kan få kunskap kring ditt barns språkutveckling och hur du genom samspel kan främja och bidra till ditt barns språkutveckling.

Håll dig uppdaterad om varje träff via Fröhusets kalendarium och vår Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla hamnar någon gång i livet i situationer när vi behöver någon utomstående att prata med. Ju tidigare du söker hjälp desto lättare kan det vara att lösa ditt problem. Enheten för Råd och Stöd ger stöd och hjälp till barn, ungdomar och vuxna, enskilt eller hela familjer.

Gå till Råd och Stöds sida här

Genom diakonin finns vi till för dig som enskild person och/eller för par och familjer. Vi erbjuder dig kostnadsfria enskilda samtal om livet och familjesituationen. Vi erbjuder också andra former av stöd, till exempel hembesök.

Gå till Svenska kyrkans sida här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Möt Knivsta familjecentrals samverkanspartners diakon, tandygienist och dietist och få tips och råd. Se våra filmer här!

Har du frågor om familjecentralen eller öppna förskolan Fröhuset? Kontakta samordnare Caroline Ångman via e-post eller telefon.

E-post: carolin.angman@knivsta.se

Telefon: 018-34 70 00

Välkommen att höra av dig!

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 7 maj 2024