Omställningen till en effektiv och nära vård behövs av flera anledningar.
Sveriges invånare blir allt fler och allt äldre, och vårdbehovet ökar. Den snabba tekniska utvecklingen skapar nya möjligheter, som digitala möten och annan vård via nätet. Det finns också en vilja och ambition att utveckla vård och omsorg till att bli mer personlig och jämlik för oss invånare, med individen i centrum och med nya tankesätt kring exempelvis relationer, samverkan och friskvård.
En mer tillgänglig, närmare vård kan tillsammans med nya arbetssätt innebära att resurserna inom vård och omsorg kan användas bättre och därmed räcka till fler. Då kan vi säkra välfärden även för framtiden.
Effektiv och nära vård 2030
I Uppsala län driver regionen och kommunen omställningen tillsammans med andra aktörer under namnet Effektiv och nära vård 2030.
Det övergripande målet är att vård och omsorg bättre ska motsvara invånarnas behov. Därför utvecklas en ny struktur för vård och omsorg, i samverkan mellan Region Uppsala och länets kommuner.
Primärvården ska vara navet i hälso- och sjukvården. Den vård och omsorg som du behöver ofta ska finnas nära, och för vård som behövs mer sällan kan du behöva åka lite längre. Du ska också i högre grad kunna använda digitala tjänster och inte behöva känna av några organisatoriska gränser i din vård – fokus ska gå ”från organisation till person och relation”.
För att lyckas med omställningen är samarbete mellan Region Uppsala, länets kommuner och privata vård- och omsorgsgivare en viktig del.
Arbete pågår i Knivsta
Det här kan låta fluffigt, men är egentligen väldigt konkret. Omställningen pågår redan och inom många områden.
I Knivsta har till exempel särskilda äldremottagningar startat på båda vårdcentralerna – här är samverkan mellan region och kommun en viktig del. Vård i hemmet ska utvecklas och i Knivsta kommun pågår ett arbete med att utveckla möjligheterna till palliativ vård i hemmet.
En annan viktig del i omställningsarbetet är fokus på det förebyggande arbetet, till exempel inom området psykisk hälsa och levnadsvanor. Arbete kring olika digitala hjälpmedel pågår också.
Ett framtida Vårdcentrum i centrala Knivsta ska utredas - detta är i så fall tänkt att rymma kompetenser från både kommunal och regional primärvård och samverka med den specialiserade vården.
Omställningen till en effektiv och nära vård i Knivsta kommun kommer att pågå under en lång tid och spänna över flera verksamhetsområden. Den omfattar både små och stora insatser. Målet är att utveckla en sammanhållen vård och omsorg formad efter människors behov och där alla - kommun, region och privata aktörer - samverkar mot samma mål.