Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Kommunens hyllning till duktiga ungdomar

Varje år i början av juni hyllar kommunen framgångsrika knivstaungdomar, 20 år eller yngre, som satsar på sina intressen och gör personliga framsteg inom sport, idrott, musik, konst eller inom något annat område.

De som kommer i fråga har tävlat på lägst SM-nivå och vunnit guld-, silver- eller bronsmedalj, eller utmärkt sig på motsvarande sätt. Han eller hon bor eller har vuxit upp i Knivsta, och har fortfarande anknytning hit.

Nominering senast 10 maj

Känner du någon som stämmer in på beskrivningen? Nominera redan nu. Vi behöver ditt eller dina tips senast 10 maj.

Du mejlar till knivsta@knivsta.se eller skicka via brev till Knivsta kommun, 741 75 Knivsta.

Ungdomar som hyllats hittills

2024

Clara Philipsson, volleyboll, blev uttagen till det svenska ungdomslandslaget U19 2022. Laget tog en bronsmedalj i det Nordeuropeiska mästerskapet i Finland. Året därpå 2023 tog laget guld och blev direktkvalificerade till ungdoms-EM U20 i augusti 2024.

Valter Reutfors, judo, tog SM-guld U18 i februari i år. Där fick han möta motståndare som var upp till tre år äldre men kunde ändå på ett övertygande sätt ta hem guldet i sitt första mästerskap.

Lisa Dverstorp, boxning, vann SM-guld i Söderköping i våras. Hon förlorade inte en enda rond mot Sveriges bästa tjejer, utan bärgade hem guldet med överlägsen dominans.

Kyan Jallow, karate, fick en bronsmedalj i Swedish Junior Open 2023 och samma år brons i Europamästerskapen i Freiburg, Tyskland. Under EM utsågs Kyan till "Best Fighting Spirit". Utmärkelsen ges till den person som bäst lever och demonstrerar samtliga värderingar som Enshin Karate står för.

Oliver Munn, simning, har en lång meritlista med flera medaljer i ungdoms-SM (Sum-Sim) och svenska junior-SM. Han representerade Sverige i Nordiska Ungdomsmästerskapen, där han tog ett guld och ett brons. Han har det svenska åldersrekordet för 15- och 16-åringar på såväl 50 som 100 meter bröstsim. I juli 2024 kommer han representera Sverige i europeiska juniormästerskapen i Vilnius, Litauen.

Linnéa Erfäldt, fotboll, började i Alsike IF och för några år sedan tog det fart på riktigt när hon blev scoutad till Uppsala IK där hon idag spelar idag. I höstas blev Linnéa uttagen till startelvan och vann SM-guld med U17, trots att hon var två år yngre än de flesta. I samband med detta blev hon även uttagen till svenska landslagets U15-lag.

2023

Clara Leffler, 18 år, är duktig i idrott och spelar fotboll med stor framgång. Trots rehabilitering för en svår skada har Clara gjort sitt första mål i damallsvenskan med IK Uppsalas trupp. Nu har hon chans att bli uttagen till landslagsspel i Spanien senare i sommar.

Lilly Smith, 11 år, är på sitt första år som boxare. Tidigare i år tog hon tog ett brons i den internationella turneringen Golden Girl. I SM visade hon prov på utmärkt teknisk boxning och bärgade hem en guldmedalj i sin viktklass.

Jonatan Gembäck, 18 år, är duktig inom judo och har tidigare tagit en silvermedalj i de svenska mästerskapen i U18. På meritlistan finns också en bronsmedalj från nordiska mästerskapen 2023.

Gabriel Kohonen, 19 år, har i år vunnit innebandyfesten - sverigefinalen för juniorer - tillsammans med RIG Umeå. Han deltog i U19-VM där Sverige tog guld för första gången på över tio år. Gabriel vann också den individuella poängligan i både U19-VM och innebandyfesten, samt målligan på innebandyfesten.

2022

Alma Hadziresic, 17 år, startade sin basketkarriär i Knivsta Basket när hon var 5 år gammal. 2018 blev Alma uttagen till en av Spaniens största ungdomsklubbar i basket, Unicaja Malaga, med vilken hon kammade hem en fjärdeplats i de spanska mästerskapen. Sedan 2019 spelar Alma i Alvik basket i division 1-ligan i Sverige. Under 2022 har hon bland annat tagit silver i Nordiska mästerskapet, guld i USM U17 och brons i European Girls Basketball League.

Adrian Lind, 18 år, tävlar i trampolin för Uppsala gymnastikförening. Adrian har länge varit med i juniorlandslaget i trampolin och är från och med 2022 uttagen till seniorlandslaget i dubbel-mini-trampolin (DMT) och U21. Under 2021 deltog han i JEM Sochi, Ryssland, där han placerade sig på en fjärdeplats. På junior-SM samma år vann han silver i DMT och brons i synkron trampolin. I senior-SM kammade han hem brons i DMT och brons i trampolin. I EM i Italien 2022 tävlar han som senior i DMT.

Olivia Palmqvist, 15 år, har sedan tidig ålder cyklat i Knivsta cykelklubb och tävlar på nationell nivå i cykelgrenarna olympisk crosscountry (MTB-XCO), enduro och cykelcross (CX). Säsongen 2021 vann Olivia SM-guld i enduro samt SM-brons i cykelcross. Till hösten är hon antagen till Hagströmska cykelgymnasiet i Falun.

2021

Edvin Nilsson, 17 år, tävlar i orientering för Långhundra IF. Edvin tilldelas stipendiet för sin bronsmedalj i terränglöpnings-SM pojkar 16. Detta var dessutom Edvins SM-debut vilket tyder på stort fokus och mycket goda förberedelser. Till vardags studerar han vid riksidrottsgymnasiet i orientering och vi hoppas få följa Edvin under många år framöver.

Josefin Bouveng, 20 år, vann 2018 JVM-silver med damlandslaget i ishockey. Under säsongen 2020/2021 var hon en tongivande spelare i Brynäs då laget tog SDHL-silver. Hon utsågs även till bästa junior i Sverige i Elite Prospect Awards. Redan som 20-åring är hon en etablerad spelare i SDHL och en inspiration för framtidens spelare. Josefin utsågs även till ungdomsstipendiat 2016 för sina insatser då Sverige tog guld i ungdoms-OS. Hennes fortsatta utveckling är imponerande och förtjänar att hyllas.

2020

Ida Knutsson får utmärkelsen för sina insatser inom friidrott. Ida har vunnit ett flertal pallplaceringar i ungdoms-SM och har sedan 2019 distriktrekordet i 1 500m hinder i Uppland. Ida tränar tre gånger i veckan med andra medeldistanslöpare i Upsala IF. Ida har blivit uttagen att delta i Svenska Friidrottslandslagets ungdomsprojekt för 15-16 åringar och till hösten kommer Ida att gå Friidrottsgymnasiet i Uppsala.

Angelina Thoreson får utmärkelsen för sina insatser för sina insatser inom fotboll. Angelina satsar på fotbollen och har som 17-åring spelat upp sitt lag IK Uppsala Fotboll till damallsvenskan. Hon var också uttagen till läger med F17-landslaget under 2019. Angelina studerar på Celsiusskolan och NUI fotboll.

2019

Alva Jonsson får utmärkelsen för sina insatser inom MTB-orientering (orientering på MTB-cykel) för Långhundra IF. Alva går på Celsius orienteringsgymnasium i Uppsala. Hon tävlar i juniorklass och 2018 vann hon SM-guld i samtliga tre discipliner (sprint, medeldistans, långdistans), samtliga etapper på O-ringen och hela Svenska cupen. Hon fick även plats i landslaget och var med på ungdoms-EM i Österrike, där hon körde alla distanser, med en 7:e-plats i sprint som bästa resultat.

Tyra Rodhe och Elvira Fyrmark får utmärkelsen för sina insatser inom cheerleading. Knivstatjejerna har under de senast åren ägnat åtskilliga timmar per vecka till att träna i GF Uppsala flickorna cheerleading Excaliburs. Laget vann junior SM våren 2018 och fick representera Sverige som juniorlandslag (för andra året i rad) i JVM i Orlando Florida USA i april 2019. Laget tog hem JVM-guld och kan därmed titulera sig som juniorvärldsmästare. Det är första gången som ett svenskt lag vinner en VM titel i cheerleading.

2018

Emilia Sjöberg får utmärkelsen för sina insatser inom styrkelyftning. I SM den 30 april 2018 slog hon Sverigerekord i ungdomsklassen -57 kilo i grenen benböj. Totalt tog hon en silvermedalj i SM.

Samuel Sverker får utmärkelsen för sina framgångar inom fäktning. År 2017 tog han SM-guld i fäktning.

Erik Bashore får utmärkelsen för sina insatser i musik – han spelar elbas och gitarr i två band som fick stora framgångar i Upplandsfinalen av den nationella musiktävlingen ”Imagine” (tidigare Musik Direkt). Bandet Diatryma vann hela Sverigefinalen våren 2018.

Robert Ringblom får utmärkelsen för sina framgångar inom musik – han har under våren bland annat sjungit i musikalen ”Carrie” på Reginateatern som hans skola Uppsala Estetiska Gymnasium sätter upp. Robert drömmer om att bli musikalstjärna.

2017

Lilja Östervall Lyngbrant, tävlar i taekwondo på lokal, nationell och internationell nivå. Hon har även utmärkt sig som skådespelare på film och i radio.

2016

Josefin Bouveng, ishockeyspelare med guldmedalj bland annat från Ungdoms-OS i Lillehammer 2016 .

Sverre Lindell, freeskiing med två SM-silver i ungdomsklassen i grenarna Half-Pipe och Slopestyle.

Elsa Hemmingsson, tävlar i cheerleading har både silver och guld i SM. Har också engagerat sig som tränare.

Silje Öster Forsberg, luftgevärsskytte. Tävlar både i Sverige och utomlands.

Emil Glad, judo, har som yngst i sin viktklass bärgat en silvermedalj från SM.

Ellinor Meyer, basket. Hon är Knivstas första landslagsspelare och en fin förebild i rollen som ungdomstränare.

2015

Vanja Natvig, tävlar i judo och har vunnit SM-guld, SM-silver och flera internationella medaljer.

Simon Thor, friidrottare har guld- silver- och bronsmedaljer från ungdoms-SM.

2014

Cristian Strömberg producerar House-musik och har en egen musikstudio.
Emma Thor tävlar i friidrott och har flera SM-medaljer.

Filippa Johansson tävlar inom ridsportgrenen fälttävlan, och har vunnit SM.

2013

Maria Georgsson vann första pris i SM-tävlingen ”Ung företagssamhet”

Anton Forsberg, orienterare med flera placeringar i Ungdoms-SM.

Saga Edstam tävlar i voltige och har ett flertal SM-placeringar

2012

Jakob Bergman som spelar fotboll.

Marc Rosenqvist som spelar amerikansk fotboll.

Karl Sjölander, friidrottare

Anton Karlsson, verksam inom golfsport

Christoffer Norén, verksam inom cykel-BMX

2011

Filip Natvig, bronsmedaljör på högstadie-SM i judo

Hugo Lindell, SM-brons i terrränglöpning

Niklas Hedström, har spelat fotbollslandskamper med U15-landslaget

Victor Bouveng, svensk mästare i go-cart 2010

2010

Emma Svensson, simmare, med resultat på elitnivå (SM och EM)

Albin Edbom, judo, brons på JSM 2010

Kasper Edbom, judo, brons på Skol-SM 2009

Pontus Ågren, judo, brons på Skol-SM 2009

Anders Larsson, golf, guld på Junior-SM 2009

Markus Nordgren, svensk mästare i innebandy 2010

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 10 juni 2024