Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

13 september 2023 kl 11:21

Uppleva och göra

Ungdomsmagasin

Nu är Knivstas första ungdomsmagasin här. Tidningen heter Gen K – Generation Knivsta och är helt skriven och producerad av Knivstaungdomar med stöd av en handledare. Tidningen har tagits fram som ett initiativ av ungdomsrådet Experterna och med stöd från ungdomspotten En påse pengar som kan sökas av unga mellan 13–20 år i Knivsta kommun.


Experterna är ett ungdomsråd som har funnits sedan hösten 2021 och består av högstadieungdomar från hela Knivsta kommun. Tillsammans med Knivsta kommun har gruppen fått vara med och påverka i både stora och små frågor.

Bland annat har de fått önska artister till ungdomsevenemang och träffat dem bakom scenen. Vidare har de fått ge sina synpunkter när de intervjuat lokalpolitiker, diskuterat stadsplaneringen med stadsbyggnadskontoret, skapat innehåll till Ungdomsappen och kommunens sociala medier och ge feedback på hur Kulturskolan, Biblioteket och Hälsohuset ska arbeta bättre med den unga målgruppen.

Ett bra exempel på där experterna verkligen påverkat är konsten som finns i stationstunneln som många av er kanske har sett eller gått förbi. Tack vare synpunkter som kommit till kommunen genom expertgruppen så lyckades Kultur och fritid få igenom ett regionalt samarbete i from av ett konstsommarjobb som lett fram till verket som nu kan beskådas i tunneln.

Här nedan kan du läsa några smakprov ur Gen K - Generation Knivsta. Alla texter och innehållet i sin helhet kan du läsa i den fysiska tidningen som kommer finnas att hämta kostnadsfritt på alla högstadieskolor, Knivsta Bibliotek, Knivsta Kulturskola och på Centrum för idrott och Kultur inom kort - håll utkik!

YOU ARE CANCELLED!

Text: Jonna Tidholm

Det senaste året har väldigt många kändisar blivit ”cancelled”, det vill säga att de har gjort något som får folk på internet att peka ut dem. Det kan vara vad som helst, till exempel att de sagt något rasistiskt eller skämtat om något allvarligt. Ofta kan det även vara saker som har hänt för väldigt länge sedan som folk gräver fram just för att få folk att ogilla en viss person. Detta har lett till att personen i fråga till exempel förlorar sin status eller flera följare på sociala medier. Hela grejen brukar kallas cancelkultur.

Många kritiserar cancelkulturen för att de anser att det är ett hot mot yttrandefriheten medan andra menar att det är hjälpsamt eftersom det visar hur dessa kändisar faktiskt är som personer. Exempel på folk som blivit cancelled under de senaste åren är Olivia Wilde, Ellen DeGeneres och Will Smith, även många Twitch-streamers och youtubers. Det finns folk som blivit utpekade flera gånger för att de har gjort så många dumma saker, bland annat författaren till Harry Potter-böckerna J.K Rowling och artisten Kanye West. Folk på sociala medier brukar skämta om dessa och förstärka deras sämre drag exempelvis genom memes för att förödmjuka dem ännu mer.

SPELQUIZ


Prova dina skills i 2022–2023 års spel!

1. Vilket Pokemon-spel släpptes inte utanför japan?

A. Pokemon Red
B. Pokemon Blue
C. Pokemon Green

2. Vilken av dessa karaktärer är inte spelbar i “Super Smash Bros. Ultimate”?

A. Donkey kong
B. Waluigi
C. Sonic

3. Vad heter det populära spelet gjort av Toby Fox?

A. Under fell
B. Underworld
C. Undertale

4. Vilket spel vann “The Game Award for Game Of The Year” 2022?

A. Elden ring
B. It takes two
C. The last of us

5. Vilken spelserie gjordes till film 2023?

A. Sonic
B. Mario
C. Metroid

Svar: 1.C, 2.B, 3.C, 4.A, 5.B

ÄR DET REDAN FÖRSENT?


Text: Tilde Gönczi

Klimatmålen innebär att ställa om för att minska uppvärmningen av planeten från två grader till 1,5 grader innan år 2045. Men just nu ser det inte så lovande ut. Världsledare träffas titt som tätt men inget verkar vara tillräckligt. Det är obekvämt att ändra vanor, samtidigt som vi snart inte har en planet kvar att leva på om vi inte ändrar på just våra vanor. Och då menar jag inte våra vanor som att sopsortera som gemene man gör, utan om alla stora företag och länder som bryr sig mer om att tjäna pengar än om människors hälsa och jordens framtid.

De flesta vet hur man ska leva mer klimatsmart, till exempel äta mer grönt, köpa second hand och ta kollektivtrafiken istället för bilen. Men många väljer ändå att ignorera problemen och välja det som de alltid gjort även om det bidrar till miljöförstöringen, jag har funderat mycket på det, och jag tror att det största problemet är att många inte har bra förebilder i frågan. När makthavarna ignorerar klimatet så är det lättare att göra det själv, det är ju de som ska vara våra förebilder. På samma sätt som när vuxna inte tar unga på allvar eller visar intresse för unga slutar unga tro på sig själva. Så länge generationerna före våran inte gör något seriöst för nå klimatmålen så tror jag tyvärr att världen har en väldigt mörk framtid framför sig.

Om du har några frågor eller funderingar om magasinet eller om Experterna så kan du kontakta sumaiya.syeda@knivsta.se

Sidan uppdaterades: 19 september 2023