Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Frågor och svar om Knivstaförslaget

Här kan du läsa frågor och svar om Knivstaförslaget. Saknar du någon fråga? Hör av dig till oss.

Vem kan lämna och skriva under ett förslag?

Du som bor eller verkar i Knivsta är välkommen att engagera dig och delta i Knivstaförslaget. Det finns ingen åldersgräns, oavsett om du är barn, ungdom eller vuxen kan du vara med och lämna förslag och skriva under andras förslag.

Vad kan mitt förslag handla om?

Förslaget ska handla om Knivsta kommuns verksamhet, alltså det som kommunen har ansvar för och möjlighet att besluta om. Förslag kan till exempel handla om stadsplanering, miljö, näringsliv, äldreomsorg, barnomsorg och skola, socialtjänst, turism och kultur- och fritidsverksamhet.

Vad kan mitt förslag inte handla om?

Förslag kan inte lämnas i frågor som rör myndighetsutövning mot enskild, som till exempel bygglov eller bistånd. Dessutom omfattas inte heller våra kommunala bolag av Knivstaförslaget, så du kan inte lämna förslag som rör deras verksamhet. Exempel på kommunala bolag är Knivstabostäder som äger och förvaltar hyresbostäder och Kommunfastigheter som äger och förvaltar kommunens verksamhetslokaler.

Hur lång tid tar det innan mitt förslag publiceras?

Från det att du skickat in ditt förslag tar det upp till 15 arbetsdagar innan förslaget granskats.

Varför måste jag ha ett användarkonto?

Du behöver ett användarkonto för att vi ska kunna nå dig under processens gång. Via din e-post får du återkoppling om vad som händer med ditt förslag. Genom att skapa ett konto får du också en bra överblick över vilka förslag du har skrivit under och vilka förslag som du har lämnat in.

Hur gör jag om jag saknar en e-postadress eller en dator?

Kontakta eller besök Kontaktcenter Knivsta så får du hjälp att manuellt lägga in ditt förslag på portalen. Du kan även få hjälp med att skapa ett användarkonto. Om du vill skriva under ett förslag via Kontaktcenter Knivsta, hjälper vi dig i första hand att registrera ett användarkonto. Om du inte har en e-postadress kan vi skriva in din röst manuellt mot uppvisande av godkänd legitimation.

Kan jag marknadsföra mitt förslag för att samla underskrifter?

Ja, du kan marknadsföra ditt Knivstaförslag genom till exempel sociala medier. Det finns dela-knappar tillgängliga på portalen till olika sociala medier. Du kan både dela ditt eget förslag och andras förslag.

Hur skriver jag under ett förslag?

För att rösta och skriva under förslag måste du vara inloggad som användare. När du går in på ett förslag hittar du knappen "Skriv under" i högerspalten. Klicka där och din röst registreras. Du kan skriva under ett och samma förslag endast en gång. Det finns ingen gräns för hur många förslag du kan skriva under, så rösta på de förslag som du tycker är bra.

Kan jag dra tillbaka mitt förslag?

Du kan dra tillbaka ditt förslag under tiden som förslaget samlar underskrifter. Det gör du via ”Mina sidor” på portalen. Om ditt förslag har gått vidare för hantering i kommunen kan du inte dra tillbaka ditt förslag.

Om mitt förslag går vidare till hantering hur lång tid tar det innan jag får ett beslut?

Handläggaren har sex månader på sig att ta fram ett faktaunderlag om förslaget samt skriva ett eget förslag på vad den ansvariga nämnden ska besluta om det inlämnade förslaget. Den ansvariga nämnden tar sedan beslut om förslaget. Att få ett beslut kan ta upp till ett år beroende på om beslutet fattas i nämnd eller i kommunfullmäktige.

Kan jag fortfarande lämna medborgarförslag?

Nej, du kan inte längre lämna in medborgarförslag till kommunen. Tjänsten Knivstaförlaget ersätter medborgarförslag och är det nya sättet att lämna förslag till kommunens politiker.

Vad är skillnaden från ett medborgarförslag?

Det är två väsentliga skillnader mellan ett Knivstaförslag och ett medborgarförslag. 1: Knivstaförslaget lämnas in digitalt och publiceras på en offentlig portal, där alla kan ta del av vilka förslag som lämnats in till kommunen. 2: Knivstaförslaget kräver stöd från flera invånare för att utredas som ett ärende i kommunen.

Varför har kommunen en röstgräns på 100 röster?

Röstgränsen finns för att kunna prioritera att utreda förslag som engagerar fler invånare och därmed har ett högt allmänt intresse.

Vad händer med alla förslag som inte få 100 röster?

Förslag som inte får 100 röster sammanställs i ett samlingsärende i kommunen och avslutas utan hantering. Politiker kan även fånga upp idéer från Knivstaförslaget som inte fått 100 röster och lägga egna motioner i kommunfullmäktige. Två gånger per år får kommunfullmäktige en rapport presenterad som innehåller alla förslag (oavsett antal röster) för att kontinuerligt bevaka vad som engagerar allmänheten.

Vad är Knivstaförslaget?

Här hittar du information om vad Knivstaförslaget är.

Så fungerar Knivstaförslaget

Här kan du läsa mer om hur Knivstaförslaget fungerar

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 8 januari 2024