Det finns särskilda regler kring hur du ska använda och förvara kemiska växtskyddsmedel i ditt lantbruk. Du behöver bland annat ha godkänd utrustning för besprutning, dokumentera användningen i en sprutjournal, ha godkänd utrustning för besprutning, förvara kemikalier och utrustning på ett säkert sätt och hålla skyddsavstånd till dricksvattenbrunnar och vattendrag.
Fasta skyddsavstånd
Vid spridning av växtskyddsmedel ska följande fasta skyddsavstånd hållas:
- 2 meter till öppna diken, dagvattenbrunnar och dräneringsbrunnar
- 6 meter till sjöar och vattendrag räknat från strandlinje för högvattenyta eller strandbrinkens överkant
- 12 meter till dricksvattenbrunnar.
Här kan du läsa om spridning och viss hantering av växtskyddsmedel på Naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Integrerat växtskydd
Genom att kombinera flera olika åtgärder för att bekämpa ogräs, svampsjukdomar och skadeinsekter kan du minska användandet av kemiska växtskyddsmedel. Det kallas integrerat växtskydd. Alla som använder växtskyddsmedel ska tillämpa integrerat växtskydd. Det kan till exempel handla om att variera växtföljden och anpassa odlingstekniken.
Här kan du läsa mer om integrerat växtskydd på Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Behörighet krävs för yrkesmässig användning av växtskyddsmedel
Godkända växtskyddsmedel delas in klass ett, två och tre. Endast växtskyddsmedel i klass ett och två får användas yrkesmässigt. Växtskyddsmedel i klass tre får användas av alla.
Den som ska använda växtskyddsmedel yrkesmässigt behöver bli godkänd på en behörighetsutbildning. Behörigheten är giltig i fem år och när du har fått godkänt på kursen får du ett utbildningsbevis och kan ansöka om användningstillstånd.
Här kan du läsa om behörighetsutbildning för användning av växtskyddsmedel på Jordbruksverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Använd endast godkända växtskyddsmedel
För att få använda ett växtskyddsmedel måste produkten vara godkänd av kemikalieinspektionen. Genom att söka på registreringsnummer eller produktnamn i kemikalieinspektionens bekämpningsregister kan du se om växtskyddsmedlet är godkänt.
Här kan du söka i kemikalieinspektionens bekämpningsmedelsregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hantering och förvaring
Om du har en spruta som du använder yrkesmässigt för att sprida växtskyddsmedel måste den vara godkänd av Jordbruksverket. För att sprutan ska kunna godkännas måste den funktionstestas av en behörig funktionstestare. Godkännandet gäller i tre år, därefter måste sprutan funktionstestas på nytt. Inför varje spruttillfälle bör du också göra en enklare översyn för att vara säker på sprutans funktion.
Här kan du läsa mer om hur du genomför funktionstest får godkännande på Jordbruksverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du ska förvara sprutan på en plats där det inte finns risk för att kemikalierester kan förorena miljön. Lämplig förvaring är till exempel inomhus, på en biobädd eller en gjuten platta med avrinning till gödselbrunnen. Det samma gäller även när du fyller på och rengör sprutan. Du kan fylla på sprutan i fält, men bör då inte använda samma plats för påfyllning flera år i rad.
Här kan du läsa om hur du ska sköta sprutan på Jordbruksverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Förvara växtskyddsmedlet torrt och skyddat mot regn. Du ska förvara det i ett utrymme som saknar avlopp eller så att kemikalier inte kan rinna till närliggande golvbrunnar. Du kan läsa mer om hur du ska förvara kemikalier under: Förvaring och kemikalier här på sidan.