Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja våra e-tjänster

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk

Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Olle Larsson, Sisyfos: ”Jag vill skapa en plats för unga, äldre och alla däremellan att mötas”

Olle Larsson är visionären som brinner för att förädla både fastigheter och livsmiljöer. Han står bland annat bakom multisamhället som växt fram vid Wenngarns slott och möteplatsen för konst och kulturhantverk som skapats kring porslinsfabriken i Gustavsberg. Nu utvecklar han och hans kollegor på Sisyfos ett hållbart bysamhälle vid Margarethahemmet i Knivsta.

Olle Larsson

Många knivstabors hjärta klappar lite extra för Margarethahemmet, som stod färdigt 1915. Den stora parken som sträcker sig ned mot sjön Valloxen har lockat utflyktssugna genom åren och byggnaderna har rymt bland annat skola, vårdcentral och kontor.

Här, på platsen för det gamla vårdhemmet, utvecklar fastighetsföretaget Sisyfos nu samhället Walloxen. Skolan, som blir centrum i ”byn”, står färdig och nu byggs ett hundratal bostäder och lokaler för företag och annan verksamhet på området.

– Knivsta kommun är förstås högintressant för oss som fastighetsutvecklare. Det är ett snabbt växande samhälle med väldigt bra läge och stor andel unga invånare. Det finns en kreativitet här som är spännande. Men Margarethahemmet är också något alldeles speciellt. Byggnaderna och parken är historiska. Här finns det möjlighet för oss att skapa ett samhälle och bygemenskap med fokus på gemenskap och trivsel, säger Olle.

Hållbarhetstanken går som en röd tråd genom projekt Walloxen. De nya byggnaderna uppförs i massivt trä med miljöanpassad inredning. Gårdsbutiken, kaféet och handelsträdgården som planeras kommer att sälja lokalproducerade varor, och i parken finns plats för egen odling för de boende. I orangeriet och i den ekologiska fiskeodlingen odlas grönsaker och fisk året om.

Skolan rymmer inte bara skolverksamhet utan också lokaler för företag och andra verksamheter. I den stora idrottslokalen finns möjlighet till större evenemang som mässor som konserter.
– De flesta skollokaler står ju tomma större delen av dygnet. Här vill vi att det ska vara liv och rörelse. En plats för unga, äldre och alla däremellan att mötas. Då tror vi att både skolan och samhället blir bättre, förklarar Olle.

Den centrala mötesplatsen på området är Glashuset, inredd med olivträd och citronträd. Glashuset fungerar både som reception och som ett nav för hela området. Härifrån leds du vidare till restaurangen, bostadshusen, företagslokalerna, förskolan och skolan. I Glashuset ska Walloxens egen ”borgmästare” ska ha sin hemvist, berättar Olle – en person som ska anställas till våren och som kommer att fungera som ett slags ”spindeln i nätet” för hela området.

- Glashuset är samlingsplatsen och hjärtat i byn. ”Borgmästaren” blir personen som samordnar och skapar möjligheter för utveckling, ser till att alla är behövda, skapar trygghet och matchar behov. Lite som en borgmästare i småstäderna förr i världen.

Vad ser du för utmaningar för en plats som Walloxen?

- Att vi verkligen ska omfamna möjligheterna med ett sådant här samhälle. Där måste man se från alla olika perspektiv – hur kan vi odla, laga mat, träffas här på Walloxen? Hur införlivar vi skolan med resten av byn, så vi kan samverka och skapa synergier?

- Det här måste vi göra tillsammans - byggare, fastighetsägare, boende, företagare, föreningar. När vi har alla pusselbitar tror jag vi kan lägga ett nytt och riktigt spännande pussel här.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 1 februari 2021